انواع ته دیگ برنج
۱. ته دیگ برنج با کدو سبز
نوعی ته دیگ برنج وجود دارد که با کدو سبز درست شده و شیرین است. این ته دیگ از جمله ته دیگهای محبوب در شهر دامغان است و برای پلوهای مخلوط مانند رشته پلو، عدس پلو و سبزی پلو کاربرد دارد.
دستور تهیه
- کدو را شسته، پوست بگیرید و به صورت حلقهای یا طولی برش دهید. دقت کنید ضخامت برشها یکسان بوده و زیاد نازک نباشد، چون کدو زود میسوزد؛ بنابراین ضخامت برشهای کدو را کمتر از ۵-۴ میلی متر در نظر نگیرید.
- ته قابلمهای که بهتر است از جنس تفلون نچسب باشد، چند قاشق روغن ریخته و اجازه دهید روی حرارت ملایم داغ شود، سپس کدوها را در روغن بچینید.
- روی کدوها مقداری شکر، دارچین و گرد غوره بپاشید و سپس برنج آبکش را روی آن بریزید.
- پس از دم کشیدن برنج، برای سرو ابتدا آن را با احتیاط در دیس بکشید طوریکه کفگیر باعث له شدن کدوهای ته دیگ نشود، سپس ته دیگ را روی برنج قرار دهید.
دو نکته مهم
- ته دیگ کدو خیلی زود میسوزد، بنابراین برای تهیه آن حرارت را خیلی کم کنید.
- برای تهیه این ته دیگ اگر از قابلمه نچسب استفاده نشود، احتمال چسبیدن ته دیگ زیاد است. بنابراین موقع کشیدن، کدوها له شده و ظاهر مناسبی نخواهند داشت.
۲. ته دیگ برنج با مغزها
- کنجد خام و مغز خام آفتابگردان، تخم کدو، هندوانه یا هر مغز دلخواهی را با کمی آب خیس کنید تا موقع حرارت دیدن در ته قابلمه نسوزند.
- دو سه قاشق غذاخوری روغن ته قابلمهی نچسبی ریخته و اجازه دهید روی حرارت ملایم گرم شود.
- مقداری زعفران دم کرده به روغن اضافه کنید، سپس مغزها و کنجد نم دار را به صورت یکنواخت ته قابلمه پهن کنید و مقداری نمک روی آنها بپاشید.
- برنج آبکش را در قابلمه ریخته و روی درب قابلمه دمی قرار دهید.
- حرارت را کم کرده و حداکثر ۴۵ دقیقه صبر کنید تا برنج دم بکشد و ته دیگ برنج آماده شود.
نکته: حرارت را خیلی کم کنید، چون حرارت بالا باعث سوختن مغزها میشود.
۳. ته دیگ برنج با بال مرغ
- بال مرغ را در ظرفی ریخته، نمک و زعفران به آن اضافه کنید و خوب چنگ بزنید تا کاملا به ادویه آغشته شوند.
- روغن را ته قابلمه داغ کرده، سپس بالها را در آن بچینید.
- برنچ آبکش را در قابلمه ریخته و کمی فشار دهید تا بالها به آن بچسبند.
- برنج را دم کرده و حرارت را ملایم کنید.
- ۶۰-۴۵ دقیقه صبر کنید تا برنج دم بکشد و بالها بپزند، سپس پلو را به صورت قالبی در ظرف سرو بکشید.
نکته: برای تهیه این ته دیگ حتما از قابلمه نچسب استفاده کنید، چون در غیر اینصورت ته دیگ چسبیده و به صورت قالبی از قابلمه خارج نمیشود.
۴. ته دیگ برنج با اسفناج
- روغن را ته قابلمه نچسبی داغ کرده، سپس زعفران دم کرده را به آن اضافه کنید.
- برگهای تازه اسفناج را به شکل دلخواه ته قابلمه بچینید و سپس برنج آبکش را روی آن بریزید.
- اجازه دهید برنج روی حرارت ملایم دم بکشد و پس از ۳۵-۳۰ دقیقه حرارت را خاموش کنید.
۵. ته دیگ برنج با کاهو
- روغن را ته قابلمه نچسب داغ کرده و سپس برگهای درسته کاهو را در یک یا دو لایه ته قابلمه بچینید.
- برنج آبکش را روی برگها ریخته و روی حرارت ملایم دم کنید.
نکته: ته دیگ کاهو برای برنجهای مخلوط با سبزی مانند سبزی پلو، شوید پلو و میگو پلو عالیست.
۶. ته دیگ برنج با ماست زعفرانی
- روغن را در قابلمه نچسبی بر روی حرارت ملایم داغ کرده و سپس کنجد را در آن بپاشید.
- ماست چکیده، نمک و محلول زعفران را در کاسهای ریخته و خوب مخلوط کنید، سپس با قاشق به آرامی در قابلمه بریزید تا کف قابلمه را کاملا بپوشاند.
- برنج آبکش را در قابلمه بریزید و با پشت قاشق کمی فشار دهید تا دانههای برنج در ماست فرو روند.
- برنج را دم کرده و حرارت را کم کنید.
- پس از ۴۵-۴۰ دقیقه حرارت را خاموش کرده و پلو را به صورت قالبی در ظرف سرو بکشید.
نکته: برای تهیه ته دیگ از کنجد بوداده استفاده نکنید، چون خیلی سریع میسوزد.
۷. ته دیگ برنج با چوب شور
- روغن را در قابلمه داغ کرده، سپس چوب شورها را به سلیقه خود در آن بچینید.
- بدون اینکه قابلمه را تکان دهید، برنج آبکش را در آن ریخته و روی حرارت ملایم دم کنید.
- پس از ۳۵-۳۰ دقیقه، حرارت را خاموش کرده و پلو را در ظرف سرو بکشید.
۸. ته دیگ برنج با کدو حلوایی
- کدو حلوایی را پوست گرفته و به صورت ورقههایی به ضخامت نیم سانتیمتر برش بزنید. سپس با استفاده از قالب به شکل دلخواه در آورید.
- برشهای کدو حلوایی را ۱۵ دقیقه در مخلوط آب سرد و نمک قرار دهید و اگر طعم شیرین کدو حلوایی برای شما قابل تحمل نیست با افزودن مقداری آبلیمو، طعم آن را تعدیل کنید.
- پس از ۱۵ دقیقه، کدو حلوایی را آبکش کرده و اجازه دهید خشک شود. برای این منظور میتوانید از دستمال نخی تمیزی کمک بگیرید.
- روغن را ته قابلمه داغ کنید، مقداری نمک در روغن بریزید، سپس برشهای کدو حلوایی را در روغن بچینید.
- برنج آبکش را در قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم به مدت ۴۵-۴۰ دقیقه دم بگذارید.
۹. ته دیگ برنج با زیره
- کنجد خام را در مقداری آب خیس کنید تا موقع حرارت دیدن نسوزد.
- سپس مقداری زیره سیاه و تخم خرفه را همراه با کنجد نم دار در کاسهای مخلوط کنید.
- روغن را ته قابلمه بر روی حرارت ملایم داغ کرده و سپس مخلوط فوق را در آن به طور یکنواخت پهن کنید و مقداری نمک روی آن بپاشید.
- برنج آبکش را در قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم به مدت ۴۵-۴۰ دقیقه دم بگذارید.
- هنگام سرو، برنج را به صورت قالبی در ظرف بکشید.
۱۰. ته دیگ برنج با چغندر
- اگر برای ته دیگ از چغندر خام استفاده میکنید باید خیلی نازک (۳-۲ میلی متر) برش دهید، ولی در صورت استفاده از چغندر پخته، ورقهها را ضخیمتر (۶-۵ میلی متر) برش دهید.
- چند قاشق روغن کف قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید تا گرم شود، سپس مقداری نمک به آن اضافه کنید.
- ورقههای چغندر را ته قابلمه بچینید و برنج آبکش را روی آن بریزید.
- پس از دم کردن برنج، ۴۵-۴۰ دقیقه صبر کنید تا ته دیگ روی حرارت ملایم عمل آید.
منبع: ستاره