غذای محلی سبزوار کمه جوش
در صورتی که کتاب کلیدر را خوانده باشید در قسمتی از کتاب که قرار است گل محمد و همراهانش شب را در کاروانسرایی بخوابند تا نیمه شب دیوار کاروانسرا را برای رسیدن به زندان سوراخ کنند، گل محمد، غدای محلی سبزوار، کمه جوش را درست می کند.
کمه نوعی ماست سفت است که از جوشاندن دوغ بدست می آید. معمولا ماستی که چربی آن برای تهیه کره گرفته می شود را دوغ می گویند . به دوغ بدست آمده نمک اضافه کرده و می جوشانند تا سفت شود در قدیم معمولا داخل پوست گوسفند یا پوست بز نگهداری می شد .این ماست سفت و کمی شور در غذای محلی و پرطرفدار کمه جوش درشهر سبزوار استفاده می شود که بسیار خوشمزه است.سبزواری های عزیز در صورتی که نکاتی در طرز تهیه این غذا فراموش شده یا اشتباه است در قسمت نظرات با کاربران به اشتراک بگذارید.
- غذای محلی سبزوار کمه جوش
- مواد لازم برای تهیه کمه جوش سبزوار
- طرز تهیه کمه جوش سبزوار
- نکات مهم در نحوه درست کردن این غذا
مواد لازم برای تهیه کمه جوش سبزوار
- کمه :250 گرم (در صورت نبودن کمه از ماست چکیده استفاده میکنیم)
- نعنا خشک :2 قاشق سوپخوری
- گوجه فرنگی :3 عددمتوسط
- تخم مرغ :2 عدد
- پیاز:1 عدد متوسط
- روغن :3 قاشق غذا خوری
طرز تهیه کمه جوش سبزوار
اول گوجه را ریز خرد می کنیم.
در یک قابلمه کوچک 1 قاشق روغن را می ریزیم و بعد گوجه ها را اضافه می کنیم تفت می دهیم و درب قابلمه را می گذاریم تا گوجه ها کاملا بپزند.
در طرف دیگری باقی مانده روغن را می ریزیم بعد از داغ شدن پونه خشک ، نعناع و زردچوبه را می ریزیم
روغن را زیاد داغ نمی کنیم زیرا پونه و نعناع می سوزد دقیقا مثل نعناع داغ درست می کنیم در صورتی که از پونه استفاده کنیم خوشمزه تر می شود.بعضی ها کمی شنبلیله خشک هم داخل سبزی خشک می زنند که این هم خوشمزه است.
نصف نعناع داغ را جدا کرده و کنار می گذاریم
سریع گردو را داخل نعناع داغ یک تفت کوچک می دهیم و دوغ را اضافه می کنیم دقت کنید که زمان آماده کردن نعناع داغ طولانی نشود زیرا باعث تلخ شدن غذا می گردد.
خب، دوغ و گوجه های پخته را اضافه کرده ایم شعله را کم می کنیم تا یواش یواش گرم شود و هر چند دقیقه به هم می زنیم.برای مقدار آب و نمک غذا را مزه می کنیم در صورتی که غلیظ بود کمی آب اصافه می کنیم.
تخم مرغ ها را در ظرفی جداگانه می شکنیم و خیلی هم می زنیم بصورتی که زرده باز شود.
زمانی که غذا نزدیک به جوشیدن است تخم مرغ ها را داخل قابلمه می ریزم کمی صبر می کنیم و یواش غذا را هم می زنیم برای این که تخم مرغ ها یک تکه نشود هم می زنیم تا داخل غذا تکه تکه شود.
تقریبا کمه جوش آماده است.بعد از سرو غذا داخل هر کاسه کمی از نعناع داغ را که نگه داشته بودیم می ریزیم.
این غذا معمولا با نان کاک (اصطلاح سبزواری) مصرف می شود و نان را داخل غذا ترید می کنند و با پیاز حسابی و فلفل می خورند.
نان کاک : بعد از پخت نان، نان ها را در نانوایی از میله ای رد می کنند و داخل تنور می گذارند تا خشک شود.
نکات مهم در نحوه درست کردن این غذا
1- در دستور سنتی این غذا معمولا نمی گذارند غذا بجوشد به این صورت که تا حباب های هوا کنار قابلمه درست می شود هم می زنند تا از جوش بیفتد. اما معمولا من در زمان تهیه این غذای خوشمزه و راحت می گذارم چند قل بزند تا خیالم از بابت بهداشتی شدن کمه مطمئن شود.بعد که شعله را خاموش کردم یک دقیقه صبر می کنم تمام روغن و نعناع داغ ها روی غذا جمع می شود.
2- کمه جوش ، این غذای محلی سبزوار را می توانید در وعده ناهار – شام – پیش غذا – سرو کنید. اما بهترین وعده ناهار است.(کمی نمکی است)
3- در دستور تهیه کمه جوش بعضی ها تخم مرغ را جداگانه بصورت نیمرو یا خاگینه سرو می کنند. و یا بادمجان را کاملا در روغن سرخ کرده بصورتی که بپزد و با کمه جوش سرو می کنند.
4 – در بعضی از طرز تهیه کمه جوش ، پیاز داغ همزمان با نعناع داغ درست می کنند. اما در شیوه متداول پیاز بصورت خام با کمه جوش خورده می شود.
5- دستور اصلی این غذا با پونه خشک است.
نکات تکمیلی در مورد کمه جوش
کمه جوش جزو آبگوشت و اشکنه میباشد
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا 15دقیقه
و زمان پخت و انتظار آن در حدود 15دقیقه میباشد .
کمه جوش را می توانید در وعده نهار – شام – پیش غذا – سرو کنید .
همچنین میتوان در ماه رمضان به عنوان افطار – میل کرد .
توجه نمایید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای 2 نفر مناسب میباشد .
منبع : prepare.food.blog